Η αρχαία Κόρινθος ήταν σημαντική πόλη-κράτος της αρχαίας Πελοποννήσου. Έλεγχε μία περιοχή που αντιστοιχούσε στα ανατολικά του σημερινού νομού Κορινθίας και στα βορειοανατολικά του νομού Αργολίδας. Συνόρευε με τη Σικυώνα στα δυτικά, με τους Μεγαρείς στα ανατολικά, με τους Αργείους στα νοτιοδυτικά και με τους Επιδαύριους στα νότια. Η αρχαία Κόρινθος έλεγχε τη νευραλγική θέση του Ισθμού και αποτελούσε το σημαντικότερο εμπορικό κόμβο του αρχαίου κόσμου, μέχρι να απειληθεί από την Αθήνα. Η Κόρινθος θεωρούνταν η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου.


https://www.corinth-museum.gr/



Το Γυμνάσιο Αγίων Θεοδώρων επισκέφθηκε σήμερα 16 Φεβρουαρίου 2023 το  αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Στον εκθεσιακό χώρο «Ασκληπιείο, το ιερό θεραπευτήριο» φιλοξενούνται μοναδικά ευρήματα από το ιερό του Ασκληπιού στην Αρχαία Κόρινθο, κυρίως πήλινα αναθήματα πιστών στη μορφή ανθρώπινων μελών του 4ου – 3ου αιώνα π.Χ., αλλά και βυζαντινές επιτύμβιες στήλες του 5ου-6ου αιώνα μ.Χ. από το παρακείμενο πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο της πόλης. Οι μαθητές μας είδαν απο κοντά τους περίφημους δίδυμους  κούρους  της Κλένιας , οι οποίοι αποτελούν το μοναδικό αρχαϊκό επιτύμβιο «σύνταγμα αγαλμάτων» στον ελλαδικό χώρο. Κατόπιν θαύμασαν τον ιερό ναό του Απόλλωνα, καθώς και το Βήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς .Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κόρινθο, ο Απόστολος Παύλος οδηγήθηκε ενώπιον του ανθυπάτου Γαλλίωνος, διοικητή της Κορίνθoυ, με την κατηγορία ότι κήρυττε «παράνομες δοξασίες». Ο Γαλλίων ωστόσο αρνήθηκε να τον δικάσει ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για εσωτερική υπόθεση της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Σύμφωνα με την ιερή παράδοση, ο χώρος, στον οποίο οδηγήθηκε ο Παύλος είναι το Βήμα, η μεγάλη εξέδρα που βρισκόταν στο κέντρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, από όπου οι αξιωματούχοι απευθύνονταν στους πολίτες. Προφανώς, λόγω της σύνδεσής του με τον Απόστολο το Βήμα μετατράπηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο σε χριστιανικό ναό.







Επιστρέφοντας απο αυτη την εκπαιδευτική εκδρομή  έχοντας περπατήσει στα βήματα του Αποστόλου Παύλου

και έχοντας νιώσει τη θετική αύρα του δωρικού ναού του Απόλλωνα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Διευθύντριά μας Δήμητρα Κώρου για την άρτια οργάνωση της εκδρομής και τους μαθητές μας που με την υποδειγματική τους συμπεριφορά και το ενδιαφέρον τους για τον αρχαιολογικό χώρο, μας έκαναν για άλλη μια φορά υπερήφανους.


    Σύλλογος Διδασκόντων Γυμνασίου Αγίων Θεοδώρων


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο