20/11/2019
Ο "Ποπολάρος" του Γρ. Ξενόπουλου

Αποτέλεσμα εικόνας για ποπολάρος θυμέλη

Σήμερα οι μαθητές του Γυμνασίου Αγίων Θεοδώρων παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση "Ο Ποπολάρος" του Γρ. Ξενόπουλου από το θίασο "Θυμέλη" Έλλης Βοζικιάδου.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι.
Κριτική του έργου στο "kallitexnes.gr"

Η 'Ελλη Βοζικιάδου σκηνοθέτησε και μαζί χαρτογράφησε με μεγάλη ευκρίνεια και λεπτομέρεια, τα ήθη, τα έθιμα και κυρίως τους χαρακτήρες εκείνης της εποχής (19ος αιώνας) στα Επτάνησα. Ως γνωστόν, ειδικά εκείνα τα χρόνια, οι κοινωνικές κάστες είχαν τρομερή σημασία και καθόριζαν κάθε λογής ανθρώπινες συναναστροφές.
Σε μια υπαίθρια, πανέμορφα διακοσμημένη σκηνή, όλος ο θίασος, με κοστούμια εποχής, μας ταξίδεψε πίσω στον χρόνο και ταυτόχρονα μας θύμισε κάποιες βασικές ηθικές και ανθρώπινες αξίες οι οποίες πρέπει πάντοτε να διέπουν μια υγιή κοινωνία. Η ‘Ελλη Βοζικιάδου σκηνοθέτησε και μαζί χαρτογράφησε με μεγάλη ευκρίνεια και λεπτομέρεια, τα ήθη, τα έθιμα και κυρίως τους χαρακτήρες εκείνης της εποχής στα Επτάνησα. Ως γνωστόν, ειδικά εκείνα τα χρόνια, οι κοινωνικές κάστες είχαν τρομερή σημασία και καθόριζαν κάθε λογής ανθρώπινες συναναστροφές.
Ο ήρωάς μας, ο Ζέπος Μεμπονάρης , ένας απλός άνθρωπος του λαού, κοινώς ένας ταπεινός ποπολάρος, όταν ερωτεύεται την αριστοκράτισα Έλντα Ντι Μάρα , διαπράτει ένα τεράστιο κοινωνικό “αμάρτημα”. Στη συνέχεια όμως, κάνοντας την προσωπική του ανταρσία, κατορθώνει να βγει νικητής και να σπάσει τα αόρατα δεσμά μιας ασφυκτικής ηθικής. Και οι δύο ηθοποιοί, εντυπωσίασαν και συγκίνησαν ιδιαίτερα με τα νιάτα, τη φρεσκάδα, το πάθος και το επί σκηνής ταλέντο τους.
Μέσα σε όλη αυτή την ορμή της νεανικής ηλικίας, παλεύοντας για το αναφαίρετο δικαιώμα της ισότητας, ο Ζέπος βρίσκει ως σύμμαχο και βοηθό τον πρώην “ποπολάρο” θείο του, τον γιατρό Μαρινέρη,. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο